Other Government Release

Camarines Sur farmers promote Bicolano delicacy – into bottled laing production


Twenty-five (25) farmer-cluster officers and members from Barangay Del Rosario, Binobong, Bagong Sirang, Sagurong, and Tinangis, Pili, Camarines Sur will aggressively promote their Bicolano delicacy, laing, as they attended training on bottled laing production  to help them learn how to develop laing into a tasty bottled delicacy.

The on-site training was spearheaded by Linking Smallholder Farmers to Market with Microfinance (LinkSFarMM) with agro-enterprise facilitators Paula Lorenz Rodriguez, Jania Marie Follosco, and Julie Anne Barcelon held at the Del Rosario Multi-Purpose Cooperative (DRMPC) processing facility Pili, Camarines Sur.

Rodriguez said laing is a popular Bicolano dish primarily made from taro leaves, coconut milk, and chili peppers, enjoyed by many Bicolano families and now has become a staple in many Filipino households.

She said that aside from linking the consolidated gabi leaves of the LINKSFARMM clusters in Pili to several buyers, the team, together with the cluster officers decided to engage in bottled laing production.

“Product development is part of this project, which will eventually help farmers transform into becoming entrepreneurs”, Rodriguez added.

Rodriguez said that through this up-valuing process, the farmers can earn higher profit and have another source of income, and at the same time be capacitated with food processing skills to turn their fresh farm produce into processed food items.

She said that bottled laing is a convenient way to enjoy a delicious dish without the hassle of cooking it from scratch every time. Bottled food products have undergone a thermal process to have a prolonged shelf life.

Julie Casaul, Associate Professor V of the Central Bicol State University of Agriculture (CBSUA), said these products can last up to two (2) years without spoilage.

Casaul reminded the importance of cleanliness and proper hygiene during food preparation as well as following the standard procedures and critical steps to gain consistent results.

Edna Vergado, one of the participants from DRMPC, said that the training was easy to understand that unlike cooking laing for personal or family consumption, making bottled laing requires exact measurements of ingredients and taste.

The LINKSFARMM cluster officers and members were very eager to share the knowledge they gained to other farmers to sustain the production of laing. They also hope to become one of the top producers of bottled laing in the region along with the dream of helping their fellowmen in diversifying their source of income and become successful entrepreneurs.

###

Dalawampu’t limang (25) mga opisyal at miyembro ng farmer-cluster mula sa Barangay Del Rosario, Binobong, Bagong Sirang, Sagurong, at Tinangis, Pili, Camarines Sur ang agresibong magsusulong ng kanilang Bicolano delicacy, ang laing, sa kanilang pagdalo sa isang pagsasanay sa bottled laing production upang tulungan silang matuto kung paano gumawa ng laing bilang isang masarap na bottled delicacy.

Ang on-site na pagsasanay ay pinangunahan ng Linking Smallholder Farmers to Market with Microfinance (LinkSFarMM) kasama ang agro-enterprise facilitators na sina Paula Lorenz Rodriguez, Jania Marie Follosco, at Julie Anne Barcelon na ginanap sa Del Rosario Multi-Purpose Cooperative (DRMPC) processing facility Pili, Camarines Sur.

Sinabi ni Rodriguez na ang laing ay isang tanyag na ulam ng mga Bicolano na pangunahing gawa sa dahon ng gabi, gata, at sili, na tinatangkilik ng maraming pamilyang Bicolano at ngayon ay naging pangunahing pagkain na rin sa maraming sambahayan ng mga Pilipino.

Sinabi niya na bukod sa pag-uugnay sa pinagsama-samang mga dahon ng gabi ng LINKSFARMM clusters sa Pili sa ilang mga mamimili, ang koponan, kasama ang mga cluster officer ay nagpasya na gumawa ng mga bottled laing production.

“Ang product development ay bahagi ng proyektong ito, na sa kalaunan ay tutulong sa mga magsasaka na maging negosyante”, dagdag ni Rodriguez.

Sinabi ni Rodriguez na sa pamamagitan ng prosesong up-valuing, ang mga magsasaka ay maaaring kumita ng mas mataas na tubo at magkaroon ng isa pang mapagkukunan ng kitang pangkabuhayan, at kasabay nito ay mabibigyan sila ng kapasidad sa kasanayan sa pagproseso ng pagkain upang gawing processed food items ang kanilang mga sariwang ani sa sakahan.

Sinabi niya na ang de-boteng laing ay isang maginhawang paraan upang tamasahin ang masarap na ulam nang walang abala sa pagluluto nito mula sa simula. Ang mga produktong de-boteng pagkain ay sumailalim sa isang thermal process upang magkaroon ng matagal na shelf life.

Sinabi ni Julie Casaul, Associate Professor V ng Central Bicol State University of Agriculture (CBSUA), na ang mga produktong ito ay maaaring tumagal ng hanggang dalawang (2) taon nang walang pagkasira.

Ipinaalala ni Casaul ang kahalagahan ng wastong kalinisan sa panahon ng paghahanda ng pagkain gayundin ang pagsunod sa mga karaniwang pamamaraan at kritikal na hakbang upang makakuha ng pare-parehong resulta.

Sinabi ni Edna Vergado, isa sa mga kalahok mula sa DRMPC, na madaling maunawaan ang pagsasanay na hindi tulad ng pagluluto ng laing para sa personal o pampamilyang pagkain, ang paggawa ng mga bote ng laing ay nangangailangan ng eksaktong sukat ng panlasa at sangkap.

Ang mga opisyal at miyembro ng cluster ng LINKSFARMM ay masigasig na ibahagi ang kaalaman na kanilang natamo sa ibang mga magsasaka upang mapanatili ang produksyon ng laing. Umaasa din sila na maging isa sa mga nangungunang producer ng mga de-boteng laing sa rehiyon kasabay ng pangarap na tulungan ang kanilang kapwa sa pag-iba-iba ng kanilang mapagkukunan ng kita at maging matagumpay na negosyante.

###